Ceza Hukuku / Genel Hukuki Bilgiler

Tanık Nedir? Tanık Olduğum Davayı Nasıl Öğrenirim?

Bizi Arayın ............... Whatsapp

Tanık (Şahit)Nedir?

Tanık olarak da bilinen şahitler, dava konusu olay hakkında bilgi sahibi ancak davaya taraf olmayan kişilerdir.

Tanıklık, bir kişinin adli makamlar önünde tanık olduğu olay hakkında bilgi vermesi anlamına gelir. Soruşturma evresinde Cumhuriyet savcısı tanık dinlemeye, kovuşturma evresinde ise mahkeme veya istinabe olunan hâkim yetkilidir.Tanıklık bir görevdir. Sonuç olarak, tanık, mahkemede tanık olduğu olayları doğru bir şekilde anlatmak zorundadır.

Tanık Olduğum Davayı Nasıl Öğrenirim?

Tanık olduğunuz ve hakkında açılmış bir dava olup olmadığını öğrenmek veya tanık oldukları davalar hakkında bilgi sahibi olmak oldukça önemli bir konudur. Bu amaçla, ülkemizde geliştirilen hizmetler sayesinde bu bilgilere kolayca erişim sağlamak mümkündür.

Dava Sorgulama İşlemleri Nasıl Yapılır?


Dava sorgulama işlemleri için birkaç farklı yöntem bulunmaktadır. Bunlar, e-Devlet ve UYAP (Ulusal Yargı Ağu Bilişim Sistemi) üzerinden gerçekleştirilebilir.
e-Devlet üzerinden dava sorgulama işlemi için T.C. kimlik numaranızı ve e-Devlet şifrenizi kullanarak sisteme giriş yapabilirsiniz. Ardından “Adli Sicil ve İstatistikler” bölümünden dava sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
UYAP sistemi ise mahkemelerin işlemlerini elektronik ortamda takip etmek ve dava sorgulama için kullanılır. UYAP’a erişim için mahkemeye başvurarak bir kullanıcı adı ve şifresi almanız gerekebilir.
Bunun yanı sıra telefonla veya SMS yoluyla UYAP üzerinden dava sorgulama işlemi de mümkün olabilir. Bu yöntemlerle, hakkınızda açılan bir dava olup olmadığını veya tanık olduğunuz davaların durumunu kolayca öğrenebilirsiniz.

Eve Tanık Kağıdı Geldi

Mahkeme, savcılık veya kolluk kuvvetleri tarafından tarafınıza gönderilen tüm “belgeler” resmi tedbirlere ilişkin bilgi verme amacına yöneliktir. Bu kurumların gönderdiği belgeye de “tebligat” adı verilmektedir.

Adliyeden Gelen Tebligat Ne Yapmam Gerekir?

Dikkatli bir şekilde okursanız, ihtiyacınız olan her şeyi bulacaksınız. Bu bilgilerin anlaşılması zor veya karmaşık olduğunu düşünüyorsanız, bir avukatın yardımına başvurmalısınız. Adliyeye gittiğinizde, Danışma Masasındaki personel de size yardımcı olacaktır. (Bakınız Ankara En İyi Avukat Nasıl Bulunur? )

Tebligatı kim gönderdi?

Gönderen kurumun adı bildirimin sol üst köşesinde yer almaktadır. Bunun örnekleri Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi veya Ankara Asliye Hukuk Mahkemesi gibi…


Mahkemede Tanık Olma Hakkı ve Sorumluluğu


Mahkemede tanık olma hakkı, hukuki süreçlerin doğru ve adil bir şekilde yürütülmesi için önemlidir. Tanıklık yapmak, bir olaya şahit olan kişinin, olayla ilgili bilgileri mahkemeye ifade etmesini içerir. Ancak tanık olma hakkı bazı durumlarda tanığın çekinme hakkını kullanmasına olanak tanır.
Tanıklık yapmak, genel olarak yasal bir zorunluluktur. Mahkeme, davanın doğru bir şekilde sonuçlanabilmesi için tanıkların ifadelerine ihtiyaç duyar. Bu nedenle tanık olarak çağrıldığınızda, mahkemeye gitmek ve ifade vermek sorumluluğunuzdur. Ancak bazı istisnai durumlarda, kişiler tanıklıktan kaçınma hakkını kullanabilirler.
Mahkemede tanık olarak ifade vermek, sicile işlenen bir durum değildir. Ancak yalancı tanıklık yapmak veya mahkeme sürecini engellemek suç teşkil eder ve bu durumlar sicile işlenir. Hakkınızda açılan bir dava olup olmadığını veya tanık olduğunuz davaların durumunu öğrenmek için online sistemleri kullanabilirsiniz. Tanık olarak mahkemeye çağrıldığınızda, bu görevi yerine getirmeniz hukuki bir sorumluluktur ve çekinme hakkınızı kullanabilmeniz için belirli gerekçelere ihtiyaç vardır. Yalancı tanıklık ve mahkeme sürecini engellemek suç teşkil eder ve ciddi sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle, tanık olma hakkınızı dikkatle değerlendirmeniz önemlidir.


Tanık Olarak Gösterildiyseniz Bilmeniz Gerekenler


Eğer bir davada tanık olarak gösterildiyseniz, bu durumla ilgili bazı önemli bilgilere sahip olmanız önemlidir.
Bilmediğiniz Bir Konuda Tanık Olmanız Durumunda Ne Yapmalısınız?
Eğer bir olaya tanık olmadığınız bir konuda tanık olarak gösterildiyseniz, mahkemeye gitmelisiniz. Ancak mahkemede tanıklık yapamayacağınızı ve olayla ilgili bilgi sahibi olmadığınızı ifade etmelisiniz. Bunun yanında doğru söylediğinize dair yemin etmeniz gerekebilir.
Mahkemeye Gitmemenin Sonuçları
Mahkemeye gitmezseniz, polis veya jandarma tarafından zorla götürülebilirsiniz. Ayrıca gitmemeniz durumunda, bu nedenle doğan masrafları ödemek zorunda kalabilirsiniz.
Mahkemede Tanık Olma Prosedürü
Mahkemeye gitmek için size gönderilen davetiyede hangi mahkemede, hangi gün ve saatte tanık olarak dinlenmeniz gerektiği yazmaktadır. Belirtilen tarih ve saatte mahkemeye gelerek hazır bulunmanız yeterlidir. Duruşma sırasında sizi içeriye alacak olan mübaşir, isminizi okuyarak sizi içeri davet edecektir.
Gidemeyecek Durumdaysanız Ne Yapmalısınız?
Eğer mahkemeye gitme imkanınız yoksa, bu durumu derhal çağrıldığınız mahkemeye yazılı olarak bildirmelisiniz. Davetiyenizde sizi çağıran mahkeme ve dosya numarası bulunmaktadır. Bu bilgileri kullanarak, mahkemeye hitaben bir dilekçe yazmalısınız.


Mahkemede Tanıklık Görevi


Mahkemede tanık olarak ifade vermek, yasal bir görevdir. İçeriye girerken kimlik kartınızı yanınızda bulundurmalısınız. Kimlik bilgileriniz önce kaydedilir ve kontrol edilir. Tarafları tanıyıp tanımadığınız ve olayla ilginizin olup olmadığı sorulur. Bu soruları doğru ve açık bir şekilde cevaplamalısınız. Yalan tanıklık suç teşkil eder ve ciddi sonuçlar doğurabilir.


Tanıklıktan Ücret Alabilir miyim?


Tanıklık yapmak için harcadığınız zaman göz önünde bulundurularak size bir ücret takdir edilebilir. Bunun yanı sıra farklı bir şehirden gelmişseniz seyahat ve ikamet masraflarınızın karşılanma hakkınız vardır. Bu masrafları savcılık veya mahkemeden talep edebilirsiniz.


Tanık Olmaktan Çekinme Hakkı


Tanıklık yapmak yasal bir görevdir, ancak bazı istisnai durumlar için tanık olmaktan çekinme hakkınız vardır. Bu hak, bir yakınınızı zor durumda bırakacaksa veya hayatın gerçekleriyle ve adaletle bağdaşmıyorsa kullanılabilir. Ancak bu istisna hakkını kullanmadan önce iyi düşünmek önemlidir, çünkü tanıklık yapmayı reddetmek ciddi sonuçlar doğurabilir.

Kimler Tanık Olamaz?

Bazı durumlarda bireyler tanıklık yapma hakkından muaf tutulabilir. Genel olarak tanıklık yapmaktan kaçınan veya tanıklık yapmaktan kaçınan bazı durumlar şunlardır:

  • iki taraftan birinin nişanlısı.
  • Evlilik bağı ortadan kalkmış olsa dahi iki taraftan birinin eşi.
  • Kendisi veya eşinin altsoy veya üstsoyu.
  • Taraflardan biri ile arasında evlatlık bağı bulunanlar.
  • Üçüncü derece de dâhil olmak üzere kan veya kendisini oluşturan evlilik bağı ortadan kalkmış olsa dahi kayın hısımları.
  • Koruyucu aile ve onların çocukları ile koruma altına alınan çocuk.
  • Hekimler, diş hekimleri, eczacılar, ebeler ve bunların yardımcıları ve diğer bütün tıp meslekleri mensupları, bu rolleri nedeniyle hastaları ve yakınlarını ilgilendiren gizli bilgilere tanık olmaktan çekinebilir.
  • Mali işlerde görevlendirilmiş noterler ve müşavirler, hizmet verdikleri kişilerin sıfatları dolayısıyla öğrendikleri sırları hakkında tanıklıktan çekinebileceklerdir.

Tanık Olmak İstemiyorum

Tanık olarak sunulan ve çağrılan herkes mahkemeye gitmek zorundadır. Mahkemeler, kendilerinde bekleyen uyuşmazlıkları sonuçlandırmak zorundadır.

Yani mahkemede tanık olarak dinlenirken bir olaya ilişkin bilginiz ve deneyiminiz yoksa, tanık olarak sorgulanırken hiçbir bilginiz ve deneyiminiz olmadığını belirtebilirsiniz.

Tanık ziyaretine katılmazsam ne olur? İfade vermezsem ne olur? Ceza var mı?
Mahkeme tarafından çağrıldığınız halde mazeretiniz yoksa ve mazeretinizi sunmazsanız, mahkeme zorla getirilmenize karar verecektir.

Bu nedenle konu hakkında bilginiz olmasa dahi belirlenen zamanda mahkemeye giderek bilginizin olmadığını beyan etmeniz gerekmektedir.

Tanık Olarak İfade Vermek Sicile İşler mi?

Birçok kişi tanık olarak ifade vermenin yasal olup olmadığı sorusu nedeniyle ifade vermekten çekiniyor ve bundan korkuyor. Bazı durumlarda bu kişilere ifade vermeme hakkı da tanındı. Ancak çoğu zaman bir beyan zorunludur. İfade verirken doğruyu söylediğinize, gördüğünüz ve bildiğiniz her şeyi açıkça anlatacağınıza dair yemin etmelisiniz.

İstisnai durumlar dışında tanıklık zorunludur. Tanık olarak İfade vermek adli sicilinize işlemez. Ancak yalan beyan veya yalan tanık beyanının tespiti halinde bu durum sicile işleyecektir.. Yanlış, aldatıcıveya yalan beyan olmadığı sürece tanıklık sicilinize işlemeyecektir.

Tanık Olarak Mahkemede Nasıl İfade Vermeliyim?

Tanığın ifade verirken dikkate alması gereken çok sayıda önemli konu vardır. Tanıkların ifade verirken dikkate almaları gereken şeyler şunlardır:

  • Gerçekleri doğru bir şekilde anlatmalı ve sözlerinde tutarlı olmalıdır.
  • Gördüğü veya duyduğu bilgileri paylaşırken spekülasyon yapmamalıdır.
  • Tanık, olayları net bir şekilde anlatırken detaylara dikkat etmelidir.
    “Nasıl”, “ne zaman” ve “kiminle” gibi sorulara cevap vererek olay hakkında daha fazla bilgi edinmelidir.
  • Tanık, olay hakkında duygusal veya kişisel bir önyargıya sahip olmalıdır.
    Adaletin sağlanması için tarafsız bir şekilde ifade vermeye çalışmalıdır.
  • Tanık, sadece kendisine sorulan sorulara yanıt vermelidir.
  • Bilmediği veya doğruluğunu onaylayamadığı konular hakkında konuşmaktan kaçınmalıdır.
  • Tanık, sadece kendi gözlemlerini ifade etmelidir. Başkalarının gördüğünü veya duyduğunu iddia etmek yerine, kendi deneyimlerini başkalarıyla paylaşmalıdır. Tanık, ifadesinde kişisel bilgileri paylaşmaktan kaçınmalıdır. Bununla birlikte, mahkeme tarafından talep edildiğinde gizlilik kurallarına uygun şekilde bilgileri paylaşabilir.
  • Tanık, soruları doğru anlamalı ve yanlış anladığı durumlarda düzeltme hakkına sahiptir.
  • Avukatın veya mahkeme yetkilisinin sorusunu dikkatlice dinlemeli ve net ve eksiksiz bir yanıt vermeye çalışmalıdır.
  • Tanık, mahkemede ifade edilebilir ve saygılı bir şekilde davranmalıdır.
  • Sözlü olarak çelişkili şeyler söylemekten kaçınmalı ve sakin bir ruh haliyle konuşurken dikkatli olmalıdır.
  • Her durum farklı olduğu için, mahkemeye ifade verme süreci zor ve avukatlar tarafından yönlendirilebilecek şekilde olabilir. Mahkeme kurallarına uygun bir şekilde ifade vermek isteyen tanıkların, bunun için gerekli rehberlik almaları gerekir.

Yorum yapın